Bildet viser en turbin ved Raskiftet

Fortsatt stor aktivitet på Kjølberget

Selv om det har vært utfordrende værforhold den siste tiden, har det likevel vært god fremdrift i byggingen av Kjølberget vindkraftverk. Hittil er det installert 10 av totalt 13 vindturbiner, og inspeksjoner og tester er i gang på flere av dem.

På grunn av en hendelse på et annet prosjekt med et lignende vindkraftverk som Kjølberget, har Austri sammen turbinleverandør Vestas og totalentreprenør OX2 besluttet å sette noen av vindturbinene på pause i påvente av en utredning om årsaken til hendelsen.
– Vi understreker at dette er et ekstraordinært sikkerhetstiltak og vi håper å kunne starte produksjonen igjen på de berørte turbinene så fort som mulig, sier daglig leder Magnus Axelsson i Austri Kjølberget DA.
– Jeg vil gjerne minne om at det er viktig at publikum respekterer alle restriksjoner for adkomst til anleggsområdet. Det er ekstra relevant nå ved idriftsetting- og tester og i perioden med risiko for ising.

Hovedkomponenter og jakt
Prosjektet har nådd en annen viktig milepæl, siden alle hovedkomponenter til vindturbinene nå har kommet til anlegget.
– Det betyr at det blir langt færre store og langsomme transporter på adkomstveien. Vi er veldig takknemlige for at de som har blitt berørt av transportene har vist hensyn og forståelse, sier Axelsson.
– Selv om det fortsatt er en del jakt i området rundt Kjølberget vindkraftverk, vil jeg gjerne benytte anledningen til å takke alle jegere og jaktlag for et godt samarbeid, sier han.

Hinderlys
I forbindelse med at de fleste vindturbinene nå er installert, blir de også godt synlige for omgivelsene, og spesielt på kvelds- og nattetid er hinderlyset for flytrafikken godt synlig.
– Vi vet at noen lurer på om det går an å installere et liknende system som på Raskiftet vindkraftverk, der hinderlysene er slukket mesteparten av tiden. Selv om det ikke finnes noen formelle krav om at Kjølberget vindkraftverk skal benytte samme system som på Raskiftet vindkraftverk, undersøker vi nå hvilke alternativ som finnes på markedet, hvilken tillatelse som kreves, kostnader og hvorvidt teknikken kan benyttes på Kjølberget vindkraftverk, sier Axelsson.

Det nærmer seg jul, men arbeidet på Kjølberget vindkraftverk fortsetter uten lengre avbrudd.  

Les andre innlegg

Bildet viser ansatte hos Austri Vind i en vindturbin

Første lærling på vindkraft i Innlandet

Austri skal ansette den første lærlingen innen vindkraft i Innlandet og utvikle et godt faglig læringsmiljø ved vindkraftverkene Raskiftet og Kjølberget i Trysil/Åmot og Våler

Bildet viser vindturbiner

Det kan ta tid før systemet er i orden

Spesialteknikere har feilsøkt og funnet årsaken til problemene med hinderlysene på Raskiftet vindkraftverk. Det er en komponentfeil som har forårsaket problemene. I slutten av 2023

Bildet viser Kjølberget

Feilen med hinderlysene er funnet

Spesialteknikere har nå feilsøkt og funnet årsaken til problemene med hinderlysene på Raskiftet vindkraftverk. Det er en komponentfeil som har forårsaket problemene. Komponenten er nå

Bildet viser soloppgang ved Raskiftet

Fortsatt problemer med hinderlys

Det er dessverre fortsatt problemer med hinderlysene på Raskiftet vindkraftverk. Det er svært beklagelig. Vi samarbeider tett med leverandøren for å finne en løsning. Vår